Şefkatli Eller İş Başında
Proje Açıklaması
Sağlık sektöründeki kadın istihdamını arttırmak suretiyle hasta ve yaşlıların ev ortamında bakımlarının sağlanabilmesi hedeflenmiştir. Kapsamlı bir evde bakım, evde sağlık eğitim programı hazırlanarak iki dönem şeklinde bir kurs programı organize edilerek başvuru yapan kadınlara sertifikalı eğitimler verilmesi ve istihdam edilmelerine destek olunması amaçlanmıştır.
Çağrı Adı
İstanbul Kalkınma Ajansı – Kadın İstihdamının Artırılması
Proje Numarası
TR10/15/KDN/0001
Koordinatör Kurum
Sarıyer Kaymakamlığı
Ortak Kurumlar
- İstanbul Valiliği
- İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü
- İstanbul Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
- Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
- Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü
- Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi
- Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Bala Hatun İlkokulu
- Sarıyer Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü
- Alzheimer Derneği
Başlama Tarihi
01.07.2015
Süre
18 Ay
Proje Faaliyetleri
Proje kapsamında 110 faydalanıcı dezavantajlı kadın Hasta ve Yaşlı Hizmetleri/Hasta ve Yaşlı Refakatçisi eğitimini bitirerek sertifika almıştır.
Projenin bitiş tarihi itibariyle 17 kadın istihdam edilmiştir. 20 modül kapsamında 834 saatlik, 60 “Hasta ve Yaşlı Hizmetleri“ ve “Hasta ve Yaşlı Refakatçisi” eğitimi verilmiştir. Staj ve uygulamaları izleme etkinliği sonunda 62 kursiyere Staj ve Uygulamaları İzleme Etkinlik belgesi verilmiştir. Eğitim notları kitapçık haline getirilerek tüm kursiyerlere 13 set kitapçık verilmiştir. Proje yürütücüsü, iştirakçiler, tüm paydaşlar ve sektör temsilcilerinin katılımı ile 2 toplantı yapılmıştır.
Şefkatli Eller İş Başında İstihdam Ofisi kurulmuştur. Proje ile Sarıyer ilçesinde ev hanımlarının, sağlık sektörüne katılımlarının arttırılması yoluyla mali olarak güçlenmesine ve ev ekonomisine katkı sağlamalarına destek olunmuştur. İlçe halkı hasta
ve yaşlı bakımı konusunda daha iyi bir yaşam sürme ve hizmet alma fırsatı edinmiştir. Kursiyerlerin edindikleri mesleki bilgi ve maddi özgürlük ile özgüvenleri gelişmiş, daha girişimci bir kadın toplumu oluşturulmuştur. Sağlık sektöründe kadın istihdamının sayısı artırılarak hasta ve yaşlıların kendisini rahat hissettiği ev ortamında bakımları sağlanmıştır. Hasta ve Yaşlı Hizmetleri/ Hasta ve Yaşlı Refakatçisi modüler programı, yararlanıcıların yaşam düzenini sağlamış, hastanın beklentilerine cevap verip, görev talimatına riayet ederek hasta yakınlarının da sorumluluk ve sıkıntılarını azaltmıştır. Proje eğitimlerinin verildiği Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde oluşturulan laboratuvarlar sayesinde lise çağındaki örgün eğitim öğrencileri için hasta ve yaşlı bakımı alanı açılmıştır.