Gençlik Yaşam Merkezi Projesi
Proje Açıklaması
Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları iş birliği ile madde bağımlılığın önlenmesine yönelik toplumsal bilincin artırılmasına ve madde bağımlılığı ile etkin mücadelenin geliştirilmesine katkı sağlanmak amaçlanmıştır.
Bölgede madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlık geliştirme riski altındaki çocuk ve gençlere hizmet verecek ‘‘Şile Gençlik ve Yaşam Merkezi’’ kurularak psikodrama grup çalışmaları, seminer, toplantı ve hobi atölyeleri aracılığıyla; gençlerin zayıf ve güçlü yönlerini tanıyabilmeleri, yaratıcılıklarını geliştirmeleri ve sosyal etkileşimlerinin arttırılması hedeflenmiştir.
Çağrı Adı
İstanbul Kalkınma Ajansı – Bağımlılıkla Mücadele
Proje Numarası
TR10/15/BGM/0105
Koordinatör Kurum
Şile Kaymakamlığı
Ortak Kurumlar
- İstanbul Valiliği
- Şile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Başlama Tarihi
01.01.2015
Süre
12 Ay
Proje Faaliyetleri
Proje kapsamında ilçede risk altındaki çocuk ve gençlere hizmet veren bağımlılıkla mücadele ve psikolojik destek merkezi kurulmuş, 17 öğretmenin kapasitesi geliştirilmiş ve alınan minibüs ile ilçe merkezinden çocuk ve gençlerin ulaşım sorunu çözülmüştür. Kurulan fotoğraf, sinema ve lego atölyeleri ile proje boyunca 90 gence eğitimler verilmiştir. Psikolojik destek birimi aracılığı ile 233 gence destek verilmiştir. Ailelere, vatandaşlara, kamu çalışanlarına, öğrencilere dönük farkındalık seminerleri ile ilçe nüfusunun 1/6’i olan 5.500 kişiye ulaşılmış ve bağımlılık ile mücadele kapasiteleri artırılmıştır. Gençler, merkezde kullanımlarına sunulan sinema, fotoğraf ve lego atölyelerinden ilgilerini çeken, yatkın oldukları atölyelerde eğitim almışlardır. Amatörce merak duydukları bu alanlarda, işin uzmanları ile pek çok teknik bilgiyi öğrenip, öğrendiklerini kendi yaratıcılıkları ve bakış
açılarıyla harmanlayarak yeni ürünler haline getirme fırsatı bulmuşlardır. Gençler, yetişkin dünyasına adım atarken kendilerinde var olan güçlü potansiyeli öğrenmeye yaratmaya ve paylaşmaya harcamışlardır. Özellikle, zararlı alışkanlıkları olan gençlerin benlik algısı kötü ve işe yaramaz oldukları şeklindeyken, atölye çalışmaları sayesinde benlik algıları olumluya çevrilmiş, özgüven sahibi, geleceğe ümitle bakan, üretken gençler haline gelmişlerdir. Ayrıca, gerek psikolog ile yaptıkları bireysel görüşmelerde, gerekse psikodrama grup çalışmalarında kendilerine, akranlarına ve kendilerini bağımlılık geliştirmeye iten nedenler başta olmak üzere yaşadıkları zorluklara dair çok önemli farkındalıklar elde etmişlerdir.
Çeşitli eğitim kademelerindeki tüm öğrenciler, zararlı alışkanlık ve bağımlılık geliştirmenin yaşamlarını ne kadar olumsuz etkileyeceği konusunda bilgilendirilmiş ve uzak kalmanın yollarını öğrenmişlerdir. Ayrıca ebeveynler, merkezden aldıkları bireysel destek, ADP-BADEP eğitimleri ve seminerler
aracılığıyla çocuklarının bağımlılık geliştirmemeleri için neler yapabileceklerini, bağımlılığı nasıl anlayacaklarını, ortadan kaldırma konusunda kendilerinin rolünü ve etkili anne baba olmanın yollarını öğrenmişlerdir.